Продавець Агролідер — інтернет магазин насіння та засобів захисту рослин розвиває свій бізнес на Prom.ua 13 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
404 відгуків
+380 (66) 378-35-92
пер. Севастопольский, 2б, Харків, Україна
Cемена овощных культур и цветов

Морква посівна – у чому хитрощі вирощування?

Морква посівна – у чому хитрощі вирощування?

 

Незважаючи на те, що дикі види моркви все ще зустрічаються на планеті, коренеплід обробляється як культура з давніх пір, з XV століття. До нашого часу виведено безліч сортів для промислових цілей.

Якщо порівнювати з самими вирощуваними культурними рослинами, вирощування моркви здійснюється у таких значних масштабах, як картоплі чи капусти. Це ще раз підтверджує великий успіх моркви в кулінарії, в Україні вона входить у рецептуру багатьох страв.

По суті, продукт універсальний! Морква заготовляють на зиму, консервують, сушать, заморожують, використовують як пучкову продукцію і в переробці.

 

 

Яку країну світу ми не відвідали, у ній обов'язково є морквяні поля, оскільки коренеплоди завжди затребувані на ринку. Особливо багато моркви посівної вирощують в Україні, причому як в промислових цілях, так і для власного споживання у приватних господарствах.

 

 

Насіння - початок всіх початків

 

Про популярність помаранчевих коренеплодів не сперечаються, ось тому і дачники, і досвідчені городники знають, як вирощувати моркву. Є непорушне правило – якісне насіння. А далі – справа техніки.

Особливістю насіння є можливість проростання при низькій температурі (4,5 - 5 градусів тепла). Зійшли паростки продовжують більш активно рости при температурі 20-25 градусів.

Посів моркви не обходиться без невеликих хитрощів. Зокрема насіння вимагають передпосівної підготовки для того, щоб вони швидше проросли. Для початку необхідно замочування у воді протягом 24 годин, після чого посівний матеріал витримують у вологому стані до моменту появи зародкового кореня. Пророщувати сильно не рекомендується, відразу ж насіння потрібно посадити в грунт з розрахунку 3 г/м2.

 

 

Взагалі ж здорові і міцні насіння моркви надійніше всього купувати в хороших магазинах, де стежать за якістю і надають гарантію на товар, а також у тих продавців, які співпрацюють з фірмами виробниками насіння безпосередньо. До речі, саме в таких магазинах ціни нижчою, в чому Ви можете переконатися особисто, наприклад, відвідавши каталог інтернет-магазину «Агролидер».

 

Як садити моркву?

 

Якщо підготовка насіння пройшла успішно, і вони злегка наклюнулись, саме час починати сівбу. Посадка моркви у відкритий грунт проводиться або навесні, або влітку, або восени. Навесні її садять дуже рано, адже культура холодостійка і відмінно справляється з низькими температурами. Зазначимо, що при весняній сівбі насіння сходить швидше в тій землі, що зберегла багато вологи.

Найзручніше висівати дражоване або протруєне насіння, які завдяки обробці стали більш об'ємними і отримали помітну забарвлення. Так можна посадити насіння на потрібну один від одного відстань, яку може бути 2 - 3 см. Глибоко моркву не садять, глибина розробки становить близько 2 див.

 

 

У відкритому грунті для тривалого зберігання коренеплодів культуру висівають в більш пізні терміни. Така посадка практично нічим не відрізняється, але виконується в кінці квітня і доповнюється поливами, оскільки грунт до цього часу містить недостатня кількість вологи.

Добре зволожений грунт при сівбі є гарантією ранньої схожості, а нестача вологи призводить до негустому і сповільненого проростання насіння в середньому на тиждень.

 

Догляд за сходами

 

З'явилися сходи моркви прореживаются не раніше утворення 1-го справжнього листка. Занадто густо росте морква може негативно позначитися на врожаї, якщо тільки Ви не культивуєте овочі на супеске. Рослини не повинні занадто затінювати один одного. В період збору пучкової продукції повторно прореживаются посадки так, щоб залишалося між рослинами за 3-5 см (звичайно досить 3 см, а трохи більше відступають на суглинку).

По мірі утворення зайвих трав (бур'янів) проводиться прополка і розпушування. Такий догляд дуже корисний для культури. Однак з розпушуванням потрібно бути обережними, оскільки у фазі активного росту коренеплодів можна завдати шкоди. Тому глибина розпушування в цей час повинна бути мінімальною.

 

 

Подкормки не являются обязательными в возделывании корнеплода, потому как вырастить морковь можно и без них (если почва содержит достаточное количество минеральных веществ). В теплице можно вносить удобрения, желательно перед поливом. Поливая растения семейства Зонтичные после внесения подкормки, мы можем смыть ненужные остатки веществ из зеленой массы.

И на грунте, и под укрытием немаловажно следить за состоянием культуры и при видимых признаках проблем проводить меры по борьбе с заболеваниями и вредителями.

 

Какую морковь посадить в Украине?

 

Для выращивания моркови в Украине существуют разнообразные сорта, из них есть менее популярные и более востребованные. Например, всегда на слуху «Королева осени» и «Лосиноостровская», «Нантская» и «Без сердцевины». Также часто сажают «Шантане» и «Красный великан», «Каротель» и «Суперсладкую», а на самом деле перечень известных сортов моркови можно продолжать и продолжать. И вдвойне приятно огороднику, когда нужные для посадки моркови сорта в момент заказа есть в наличии в магазине, где по доброй привычке покупаешь семена.

Будущий урожай корнеплодов зависит как от качества посевного материала, так и от сорта. Ранняя, среднеспелая, поздняя морковь – это беспроигрышные варианты для открытого грунта. В случае тепличного выращивания внимание к выбору должно быть более пристальным, здесь не всегда подойдет то, что мы сеем на огороде.

 

  

 

Чтобы посеять в теплицу подходящие семена, необходимо найти ранний сорт, о чем непременно указано на упаковке.

 

Морковь в повседневном рационе

 

Червоно-помаранчевий коренеплід дуже корисний і дорослим, і дітям. Маленьким ласунам, які люблять шоколадки, карамельки, іриски, більше користі принесе та сама натуральна солодкість, солодка морква.

З коренеплоду можна приготувати різноманітні страви, починаючи від салатів та запіканок, закінчуючи мафінами і десертами. В дієтичному харчуванні, наприклад, готують яблучно-морквяні або морквяно-бурякові салати, морквяну кашу, дієтичні котлети, супи та багато іншого.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner