Такі різні гарбуза: що посадити навесні

Сімейство Гарбузове об'єднує такі відомі кожному городні рослини, як огірки, кавуни, дині, кабачки, патисони і звичайно гарбуза. А в цілому родина нараховує близько 600 видів рослин.
У багатьох городників гарбуз та її найпопулярніші різновиди кабачок і патисон в пріоритеті. В Україні вирощується три різновиди культури: крупноплідна, твердокорий, мускатна.
Мускатний гарбуз
Якщо оцінювати корисні властивості овочів, то найбільш високо з них цінується мускатний гарбуз, тому що має багатий каротином складу. З особливостей плодів виділяють товсту і ніжну яскраво-помаранчеву м'якоть, насіння коричневою або світло-коричневого забарвлення. Як правило, такі рослини мають циліндричну форму плодів і потребують багато тепла для успішного визрівання, період якого сягає 140 днів.
Вирощування гарбуза мускатних сортів здійснюють на сонячних ділянках, переважно на родючих грунтах, збагачених органічними речовинами. Рекомендовано вибирати безвітряні місця, де раніше росли будь коренеплоди, бобові рослини, а також капуста або цибулю.
Швидше достигають плоди на рослинах, вирощених з розсади, насіння для якої садять в кінці квітня.
Мускатні сорти гарбуза використовують частіше за інших, і тому є вагомі причини. Крім відмінних смакових якостей, їх плоди відрізняються досить хорошим зберіганням. Їх лежкість настільки хороша, що може тривати до цілого року.
Великоплідний гарбуз
Найбільш скоростиглої вважається великоплідний гарбуз. Її популярність обумовлена як термінами дозрівання, так і великим вмістом цукрів, яких у важких плодах більше, ніж у кавунах (близько 15%). Як не складно здогадатися, крупноплідна різновид відрізняється найбільшими розмірами плодів. Зріють вони недовго, приблизно 90 днів, а у вазі набирають від 1 до 60 кг. Колір насіння може бути різним, але найчастіше вони світлі.
Вирощувати суницю гарбуз зручно, взяти хоча б можливість вибору форми куща. Так, є длінноплетістие рослини і кущові, і, виходячи з розміру ділянки та особистих уподобань, можна садити гарбузи тих чи інших сортів. До речі, насіння деяких з найбільш популярних сортів можна придбати в магазині «Агролидер».
Відрізнити великоплідну гарбуз на городі дуже просто, вона велика, має округлу плодоніжку, на якій немає борозенок. При збиранні врожаю не слід поспішати, зірвані гарбузи залишають на городі на два дні, щоб вони полежали на сонці. Смакові якості таких плодів набагато вище.
Отримати великі гарбузи великоплідних сортів просто, достатньо залишити на рослині близько двох плодів і забезпечити їм прямий доступ сонячних променів, прибравши листя.
Твердокорий гарбуз
Менш врожайною і не такий лежкой є твердокорий різновид гарбуза. По багатьом характеристикам вона поступається мускатним і крупноплодным сортам, однак має ряд переваг. Посадка гарбуза принесе задоволення шанувальникам страв з цього городнього рослини, оскільки плоди твердокорой гарбуза володіють цукристістю і високими смаковими якостями. Також культура не обділена тривалістю зберігання, вона може зберігатися досить довго. До речі, сюди ж відносяться кабачки і патисони.
Як вирощувати гарбуз, напевно, знають багато городників. Разом з тим, у збиранні врожаю є деякі особливості. Твердокорий гарбуз може бути використана в їжу ще влітку, так як рано дозріває. У цієї рослини смачна не тільки м'якоть, але і насіння. До речі, їх забарвлення кремова. Самі плоди не відрізняються великими розмірами, а їх плодоніжка кріпиться на колючому стеблі і має борозни. Дозріла гарбуз має дуже щільною і твердою корою.
Вирішальні фактори урожайності
Для отримання високого врожаю кожен рік важливим є вивчення вимог рослини до навколишнього середовища і особливостей культури. Незалежно від того, з якою метою Ви вирощуєте гарбуз, для смачних страв з м'якоті або на насіння, незмінним залишається одне – вибір насіння.
Схожість насіння можна перевірити заздалегідь, так нескладно зрозуміти, свіжі чи перед Вами насіння чи ні. Прорастив близько десятка насіння у вологому тканини, Ви дізнаєтеся відсоток схожості. Замочування насіння (в розчині золи, солі або марганцівки) перед посадкою бажано робити, оскільки непридатні насіння спливуть, і їх легко відбракувати.
Як садити гарбузи, завдання не з самих складних. В залежності від сорту у відкритий грунт висівають насіння або висаджують розсаду. Зазвичай при вирощуванні розсади використовують ємності діаметром до 15 см на одну рослину, яке придатне для пересадки на город у віці 3-5 справжніх листків.
Коли садити гарбузи у відкритий грунт, підкаже календар, адже температура повітря повинна бути оптимальною. Така погода наступає на початку травня. Досвідчені городники рекомендують садити в ямку по 3-5 насіння при глибині зачепила 8-10 см і витримувати відстань між лунками за схемою 1х1,50 м. надалі потрібно буде залишити в лунці всього одну рослину, а решта видалити.
Полоти і поливати гарбуз потрібно рівно до тих пір, поки листя не виростуть і не зімкнуться.
Основними ворогами культури є слимаки, баштанна попелиця і капустянка. У наш час є безліч препаратів для боротьби з цими шкідниками, поряд з якими використовуються народні способи, такі як мильний розчин, мокрі ганчірки тощо.
Це цікаво
Про те, що вирощувати гарбуз легко, скаже будь городник. Цей овоч всім знайомий з дитинства, але, схоже, деякі особливості відомі далеко не кожному. Існують різні забарвлення плодів, і найбільш цікаві з них зелені і сині гарбуза.
Гарбуз, так само як і всі її родичі (родина Гарбузові), на 90% складається з води. У світі вирощують її як ідеальний продукт для дієтичного харчування, багатий вітамінами А, В, РР і такими мінералами, як марганець, фосфор, магній, мідь, цинк, калій і залізо.
Насіння солодкого плоду мають велику користь, у 100 г насіння міститься добова норма незамінних і замінних амінокислот. Багатий вітамінний склад має сік гарбуза, який зміцнює здоров'я.