Редис з городу – кожному під силу
Так історично склалося, що на території України редис як одну з найулюбленіших городніх культур стали вирощувати досить давно. А оскільки популярний овоч, то їм завжди сповнені весняні, літні та осінні овочеві ринки. Але пік продажів, природно, доводиться на початок і середину травня, коли з прилавків торговців охоче розкуповують цей ласий продукт.
Не дивно, що редиска (так називають редис в побуті) представлена в широкому асортименті. Різні сорти мають плоди з тими чи іншими властивостями, які виглядають апетитно і повні вітамінами, мінералами. Їх запас в організмі людини після зими не так багатий.Популярні сорти редиски в Україні
Коли покупці або городники говорять про редисці, то відразу ж навскидку називають два - три улюблених сорту, і часто серед них – «Червона з білим кінчиком» (КБК), назва якого походить від забарвлення коренеплодів, вони червоно-білі. Безперечно, така редиска добре нам знайома, звична, і ми часто віддаємо перевагою саме їй.
Серед інших європейських сортів, які купують у вигляді овочів і насіння в Україні, можна також виділити такі, як «Спека» (жаростійкий), «18 днів» (дозріває всього за 18 днів), «Сміття» (популярний ранній сорт), «Французький сніданок» (соковита редиска).Детальніше про затребуваних сорти редису можна дізнатися в розділі «Насіння редиски» інтернет-магазину «Агролидер».
Городникові на замітку
Як правило, вибирають насіння цієї культури за критеріями, враховуючи терміни дозрівання, умови вирощування, період вегетації, колір коренеплодів.
Редис згідно з термінами дозрівання підрозділяється на ранній, середньостиглий і пізній. За 18 - 30 днів визрівають плоди ранніх сортів. У середньостиглих вони дозрівають трохи більше ніж за місяць. Пізня редиска готова до прибирання в середньому за 36-45 днів.
Вегетація редиски проходить з урахуванням властивостей сортів, рослини можуть бути однорічними і дворічними. Однорічник плодоносить і випускає стрілку для квітів в перший рік росту. Дворічна культура не цвіте в перший рік розвитку, але при цьому дає коренеплоди.
Забарвлення редиски, до якої ми звикли, - червона з відтінками. Але це відноситься до європейських сортів. А крім них виведені японські, китайські, іспанські сорти редиски з білою, фіолетовий, блідо-зеленої, жовтої і навіть чорним забарвленням шкірки.
Купуючи насіння перед тим, як виростити редис, варто звернути увагу на придатність до вирощування в тих чи інших умовах. А вирощується культура не лише у відкритому грунті, але і в теплицях. Зазвичай виробник вказує цю інформацію на пакеті з посівним матеріалом.
Коли сіяти редис навесні
Кінець квітня – цей період підходить для посіву насіння редиски у відкритий грунт, тому що рослина належить до холодостійким культурам і не страждає від тимчасового зниження температур або від заморозків. Посівним матеріалом овочевої культури точно варто запастися, щоб висівати його неодноразово. Так можна домогтися безперервного врожаю коренеплодів протягом сезону.
Так як садити редис? Все дуже просто, але у вирощуванні все ж є свої тонкощі. Висівати насіння в грунт рекомендується з інтервалом у півмісяця, але тільки до червня і після. Для цього можна використовувати виключно сорти редиски, які швидко дозрівають. Оптимальним місцем росту для даного рослини послужить ділянку, де є тінь і трохи сонця.
Але підібрати таку ділянку не завжди вдається, в цьому випадку доречно відмовитися від весняної сівби редиски і відкласти її вирощування до літа. До речі, практично всі сучасні сорти є універсальними, тобто придатні для ґрунтового і тепличного вирощуванняВирощування в теплиці
Без сумніву, наявність теплиці в господарстві дозволить раніше виростити редис. На відміну від ґрунтового способу вирощування, краще, якщо теплиця встановлена на добре освітлюваному місці.
Посадка редиски здійснюється у підготовлену землю у весняний період, коли грунт трохи прогріта сонцем. Існують спеціальні сорти для теплиці, але це умова можна втратити, якщо не йдеться про зимовий вирощуванні. До речі, взимку редис вирощується в теплиці з опаленням при освітленні лампами. Якщо під кінець зими не дуже холодно, то практикують вирощування редису навіть в неопалюваних теплицях.
Насіння розташовуються на відстані 1-2 см, між рядками дотримуються проміжку в 8 см при глибині зачепила 1 див. Дати зійти насінню необхідно при більш високому температурному режимі (+16о С), після чого його потрібно знизити до +6про С. густо Посаджені рослини проріджують, а сухий грунт поливають. При цьому пам'ятають про провітрюванні, не допускаючи занадто високої вологості в теплиці. А далі процес ідентичний, все як з усіма рослинами, включаючи догляд (прополювання, розпушування, добрива).Посів насіння на городі
Найкращих результатів можна досягти на легкій нескудной грунті, яка не позбавлена поживних речовин. Подбайте про це завчасно, і додайте в неї прілий гній для того, щоб полегшити і наситити грунт. Добре, якщо ділянка продувається вітрами і не затінений повністю. Якщо ж грядка сонячна, то при вирощуванні влітку в самий пригрів її потрібно притінити.
Для весни підійдуть ранні та середні сорти, для літньо-осіннього періоду – пізні. День сівби повинен бути прохолодним і не сонячним. Як правило, висіваються підготовлені напередодні насіння замочене і просушені). Вирощування редиски на грунті дещо відрізняється від тепличного, зокрема це відноситься до глибині зачепила (2 см) і відстані між рядами (50 см).
Як вирощувати редиску далі? Не дуже складно, можна сказати, самий трудомісткий процес позаду. Загостримо увагу на догляді, без якого важко розраховувати на великі, соковиті і неушкоджені коренеплоди.
Після того, як рослини будуть прорежены до необхідної густоти, щоб отримати велику редиску, потрібно стежити за бур'янами і час від часу полоти грядку. Не менш важливо редис часто поливати, не допускаючи сухого ґрунту.
Дбайливий догляд за овочевою культурою неодмінно увінчається успіхом і очікуваним врожаєм якісних коренеплодів.