Морква посівна – у чому хитрощі вирощування?
Незважаючи на те, що дикі види моркви все ще зустрічаються на планеті, коренеплід обробляється як культура з давніх пір, з XV століття. До нашого часу виведено безліч сортів для промислових цілей.
Якщо порівнювати з самими вирощуваними культурними рослинами, вирощування моркви здійснюється у таких значних масштабах, як картоплі чи капусти. Це ще раз підтверджує великий успіх моркви в кулінарії, в Україні вона входить у рецептуру багатьох страв.
По суті, продукт універсальний! Морква заготовляють на зиму, консервують, сушать, заморожують, використовують як пучкову продукцію і в переробці.
Яку країну світу ми не відвідали, у ній обов'язково є морквяні поля, оскільки коренеплоди завжди затребувані на ринку. Особливо багато моркви посівної вирощують в Україні, причому як в промислових цілях, так і для власного споживання у приватних господарствах.
Насіння - початок всіх початків
Про популярність помаранчевих коренеплодів не сперечаються, ось тому і дачники, і досвідчені городники знають, як вирощувати моркву. Є непорушне правило – якісне насіння. А далі – справа техніки.
Особливістю насіння є можливість проростання при низькій температурі (4,5 - 5 градусів тепла). Зійшли паростки продовжують більш активно рости при температурі 20-25 градусів.
Посів моркви не обходиться без невеликих хитрощів. Зокрема насіння вимагають передпосівної підготовки для того, щоб вони швидше проросли. Для початку необхідно замочування у воді протягом 24 годин, після чого посівний матеріал витримують у вологому стані до моменту появи зародкового кореня. Пророщувати сильно не рекомендується, відразу ж насіння потрібно посадити в грунт з розрахунку 3 г/м2.
Взагалі ж здорові і міцні насіння моркви надійніше всього купувати в хороших магазинах, де стежать за якістю і надають гарантію на товар, а також у тих продавців, які співпрацюють з фірмами виробниками насіння безпосередньо. До речі, саме в таких магазинах ціни нижчою, в чому Ви можете переконатися особисто, наприклад, відвідавши каталог інтернет-магазину «Агролидер».
Як садити моркву?
Якщо підготовка насіння пройшла успішно, і вони злегка наклюнулись, саме час починати сівбу. Посадка моркви у відкритий грунт проводиться або навесні, або влітку, або восени. Навесні її садять дуже рано, адже культура холодостійка і відмінно справляється з низькими температурами. Зазначимо, що при весняній сівбі насіння сходить швидше в тій землі, що зберегла багато вологи.
Найзручніше висівати дражоване або протруєне насіння, які завдяки обробці стали більш об'ємними і отримали помітну забарвлення. Так можна посадити насіння на потрібну один від одного відстань, яку може бути 2 - 3 см. Глибоко моркву не садять, глибина розробки становить близько 2 див.
У відкритому грунті для тривалого зберігання коренеплодів культуру висівають в більш пізні терміни. Така посадка практично нічим не відрізняється, але виконується в кінці квітня і доповнюється поливами, оскільки грунт до цього часу містить недостатня кількість вологи.
Добре зволожений грунт при сівбі є гарантією ранньої схожості, а нестача вологи призводить до негустому і сповільненого проростання насіння в середньому на тиждень.
Догляд за сходами
З'явилися сходи моркви прореживаются не раніше утворення 1-го справжнього листка. Занадто густо росте морква може негативно позначитися на врожаї, якщо тільки Ви не культивуєте овочі на супеске. Рослини не повинні занадто затінювати один одного. В період збору пучкової продукції повторно прореживаются посадки так, щоб залишалося між рослинами за 3-5 см (звичайно досить 3 см, а трохи більше відступають на суглинку).
По мірі утворення зайвих трав (бур'янів) проводиться прополка і розпушування. Такий догляд дуже корисний для культури. Однак з розпушуванням потрібно бути обережними, оскільки у фазі активного росту коренеплодів можна завдати шкоди. Тому глибина розпушування в цей час повинна бути мінімальною.
Подкормки не являются обязательными в возделывании корнеплода, потому как вырастить морковь можно и без них (если почва содержит достаточное количество минеральных веществ). В теплице можно вносить удобрения, желательно перед поливом. Поливая растения семейства Зонтичные после внесения подкормки, мы можем смыть ненужные остатки веществ из зеленой массы.
И на грунте, и под укрытием немаловажно следить за состоянием культуры и при видимых признаках проблем проводить меры по борьбе с заболеваниями и вредителями.
Какую морковь посадить в Украине?
Для выращивания моркови в Украине существуют разнообразные сорта, из них есть менее популярные и более востребованные. Например, всегда на слуху «Королева осени» и «Лосиноостровская», «Нантская» и «Без сердцевины». Также часто сажают «Шантане» и «Красный великан», «Каротель» и «Суперсладкую», а на самом деле перечень известных сортов моркови можно продолжать и продолжать. И вдвойне приятно огороднику, когда нужные для посадки моркови сорта в момент заказа есть в наличии в магазине, где по доброй привычке покупаешь семена.
Будущий урожай корнеплодов зависит как от качества посевного материала, так и от сорта. Ранняя, среднеспелая, поздняя морковь – это беспроигрышные варианты для открытого грунта. В случае тепличного выращивания внимание к выбору должно быть более пристальным, здесь не всегда подойдет то, что мы сеем на огороде.
Чтобы посеять в теплицу подходящие семена, необходимо найти ранний сорт, о чем непременно указано на упаковке.
Морковь в повседневном рационе
Червоно-помаранчевий коренеплід дуже корисний і дорослим, і дітям. Маленьким ласунам, які люблять шоколадки, карамельки, іриски, більше користі принесе та сама натуральна солодкість, солодка морква.
З коренеплоду можна приготувати різноманітні страви, починаючи від салатів та запіканок, закінчуючи мафінами і десертами. В дієтичному харчуванні, наприклад, готують яблучно-морквяні або морквяно-бурякові салати, морквяну кашу, дієтичні котлети, супи та багато іншого.