Своя грядка: білокачанна капуста
Своя грядка: білокачанна капуста
У рейтингу овочів, що використовуються в кулінарних стравах, одна з лідируючих позицій віддається капусті білокачанної, і не тільки з причини її безсумнівної користі, але і за смакових якостей. Це одна з небагатьох овочевих культур, качани якої можна квасити і отримувати дуже корисну і ласу заготівлю на зиму. А салати зі свіжої капусти – відмінний гарнір на кожен день. Крім цього, її можна смажити, запікати і тушкувати. Капуста по праву віднесена до дієтичних овочів, і, що важливо, її можна використовувати в їжу практично круглий рік.
Останнє досягнення селекціонерів – це гібридні сорти культури, урожай яких прекрасно транспортується в будь-яку точку країни і зберігається в зимовий час без втрати вітамінного складу.
Агротехніка культури
Вирощування капусти досить просте, але існує одна умова, яке неодмінно повинно виконуватися, якщо Ви прийняли рішення виростити на своїй грядці цей овоч, знадобиться регулярний полив, починаючи з посадки розсади до утворення качанів. У цей період ґрунтова вологість повинна складати 70%. При цьому і переполив теж негативно впливає на розвиток рослин.
Капуста білокачанна відома як холодостійка культура. Вона з легкістю витримує незначні заморозки до -3про З, однак для її росту і розвитку потрібна невисока температура близько +18о С, що все рідше зустрічається в теперішній спекотне літо.
Посадка капусти спочатку потребує підготовки грунту. Як і будь-який інший овоч, культура вимоглива до грунтової родючості, тому з осені починають підготовку. Внесений у грунт гній або компост з розрахунку 4 кг/м2 і добре зорана нива – ось запорука успішного вирощування. В Агротехніці важливим є дотримання сівозміни культур. Капуста прекрасно плодоносить після бобів, цибулі і будь-яких коренеплодів.
Розведення капусти
Не секрет, що капуста вирощується з розсади, і її можна отримати у своєму парнику або теплиці, висіяв насіння ранньою весною. Питання, коли садити капусту, щоб розсада прийшла до висадки в грунт вчасно, завжди хвилює городників, і неважливо, бувалий чи хлібороб або початківець.
Зазвичай капустяні насіння висаджують у парники під плівку в квітні. Температура проростання насіння +20о С, перші паростки пробиваються з ґрунту через 5 днів. Для правильного росту та розвитку розсади потрібно помірний полив і довгий світловий день, що не можна отримати в квітні, тому доцільно використовувати досвечивание лампою.
Зазвичай до пересадки на грядки розсада готова до початку травня. Слабкі рослини відсортовують. Підготовлена розсада повинна бути міцною (діаметром 4 мм), з темно-зеленими листочками (не менше 4-х шт. у паростку). Час висадки вибирають вечірній або в похмурі дні. Перед тим як садити розсаду на грядку роблять її загартовування, для цього контейнери виносять на балкон, веранду або прямо на вулицю.
Посадка в грунт
Рекомендуємо визначитися, як садити капусту: потрібно вибрати схему посадки (прона підбирається в залежності від сорту). Ранньостиглі сорти розміщуються в грунті на дистанції 30х60 см, а середньостиглі та пізні – 50х70 див Для того щоб рослини зміцніли і прижилися, проводять щоденний полив, пізніше – досить щотижневого.
У цей період виконують розпушування грунтової кірки, але не ближче ніж 6 см від стебла; прибирають бур'янисті трави і проводять підживлення. Також важливо захищати капусту від шкідників інакше всі зусилля, витрачені на вирощування культури, будуть марними.
Безрассадный спосіб вирощування
Багато овочівників, особливо з досвідом, воліють вирощувати капусту старовинним способом, тобто прямий посадкою насіння в землю. Доведено, що безрассадный спосіб здатний забезпечити відтворення сильних пагонів рослин, не хворіють після пересаджування.
Агротехніка вирощування при безрозсадному метод передбачає дезінфекцію посівного матеріалу перед посівом в розчині марганцівки і подальше высевание на глибину 3 см в землю з 10-15 квітня. В цей період в грунті вологи достатньо для швидкого проростання. Коли паростки трохи зміцніють, їх починають поливати, а по досягненні 15 см – проріджують і залишають найсильніші. Подальший догляд нічим не відрізняється від розсадного методу розведення капусти.
Корисна порада як вирощувати капусту: виконайте підгортання. Його можна проводити чотири рази в сезон. Окученные рослини швидше формують головки качанів і швидше йдуть у ріст.
Зберігання врожаю
До прибирання головок ранніх сортів культури приступають у липні, їх вживають у свіжому вигляді. Пізні сорти прибирають в жовтні - листопаді. Качани для квашення зрізують у другій декаді жовтня. Щоб великі качани не піддавалися розтріскування, їх кореневу систему підрізають і залишають на грядці. Такий метод дозволяє призупинити зростання качанів і запобігти небажаному розтріскування.
Стандартні умови зберігання капусти припускають тривалість до 270 днів при дотриманні вологості до 85%. Тривалість зберігання залежить від сорту, деякі гібридні перевершили звичайні сорти за якістю і збереження товарного вигляду.
Також існують невеликі хитрощі, з допомогою яких тривалість зберігання качанів збільшується. Наприклад, підсушування верхнього шару листя, для цього врожай забирають з ґрунту разом з корінням, після чого качани підвішують за корінець на протязі. Після підсихання верхніх листків коренеплоди вміщують в льох.
Боротьба з шкідниками
Вирощування капусти передбачає не тільки агротехнічні методи, але хімічний захист рослин. Для цього застосовують сучасні препарати (пестициди) з інтегрованою системою захисту навколишнього середовища.
Існує три періоду розвитку і росту культури: посів насіння і ріст розсади, розвиток листків до змикання в качан і освіта головок до прибирання. Тому обробка засобами захисту проводиться тричі.
У цій статті Ви отримали важливу інформацію про те, як вирощувати капусту на городі і отримати хороший урожай.