Органічне вирощування буряків – міф чи реальність?

Органічне вирощування буряків – міф чи реальність?
Часто недооцінений коренеплід, який значився ще в стародавньому списку рослин садів вавилонського царя Захо-дах-Бал'аданів, в наші дні набуває популярність в кулінарії, де на зміну українському борщу, оселедця під шубою і буряково-чесночному салату з майонезом приходять нові вишукані страви з буряка.
Провідні кулінари світу не виключають цей, здавалося б, простий і нехитрий коренеплід з меню кращих ресторанів. Карпаччо з качки в буряковому соусі, чіпси з буряка, бурякове печиво з тушкованим восьминогом, морозиво з хріну і буряків – це лише мала частка наявного розмаїття кулінарних шедеврів.
З упевненістю можна сказати, що буряк увійшла в моду, проте не тільки вона, але і її вирощування. Якщо поглянути на зарубіжну гастрономію, то можна помітити, що перевага віддається органічних овочів. Вирощування буряків тут посідає не останнє місце.
Органічне землеробство
Харчові рослини, до яких, безсумнівно, належить буряк (або буряк, бурак), при екологічному вирощуванні містяться в особливих умовах. Природно, не застосовуються хімічні препарати, включаючи мінеральні підгодівлі, не кажучи вже про прискорювачах зростання, інсектицидів і будь-яких інших препаратах хімічного виробництва.
Обробка землі передбачає лише легке поверхневе розпушування, яким замінюється звичайна оранка. У той же час, грунт наповнюється ефективними мікроорганізмами, наприклад, черв'яками і корисними бактеріями. Для цього потрібні органічні добрива високої якості.
Відповідь на питання, як садити буряки в органічному землеробстві, очевидний: для початку – відмовитися від генетично модифікованого насіння. Далі, дотримуючись сівозміни культур, визначивши місце для майбутньої грядки, приступати до обробітку ґрунту, яка, як правило, починається з осені.
Що потрібно буряках?
Дійсно, органічної буряках просто необхідний сівозміну. Але і це не найголовніше (хоча немаловажне). Буряк у відкритому грунті повинна рости на сонці. Добре освітлений і тепла ділянка – це майже стовідсоткова гарантія успіху.
Для отримання екологічно чистих овочів важливо дотримуватися цього правила, оскільки в тіні коренеплід буде накопичувати нітрати з ґрунту. До речі, менше шкідливих сполук з ґрунту отримують сорти подовженої форми коренеплодів.
Період сівби насіння буряків починається з того дня, коли грунт прогрівається до +9про З, а то і вище. Взагалі ж є оптимальною є температура +18про З, коли садити буряки найкраще.
Зазначимо, що як в органічному, так і в звичайному вирощуванні коренеплоду період між посадками овоча на одне і те ж місце становить 4 роки. Прекрасним сусідством для рослини послужить овочевий салат. Пухка живильний грунт для Амарантових є ідеальним грунтом. Висаджуйте їх тільки після гарбузових, пасльонових або бобових культур, це – кращі попередники.
Деколи визначити, коли садити насіння, складно з-за мінливої погоди. У цьому випадку можлива не одна посадка буряків, а дві: перша після 15 травня, друга – в кінці травня. Орієнтуватися можна і за народними прикметами, таким як цвітіння осики. У старовину буряк садили, як тільки на цьому дереві з'являлися сережки.
Як не зробити помилок?
Прислів'я «Без борщу обід – не обід, а без буряка борщу немає» як і раніше актуальна. Потрібний, корисний і смачний продукт просто зобов'язаний бути на столі. Успіх у вирощуванні коренеплодів залежить не стільки від погоди, строку посадки, температур, скільки від нашого ставлення до городу. Без сумнівів, помилки допускають багато, і починаються вони іноді в день покупки насіння. Але якщо у продавця та насіннєвому матеріалі Ви впевнені, то дуже важливо правильно підготувати насіння.
Як правило, насіння потребують передпосівній обробці. Здійснюється замочування на 24 години у водному розчині золи і соди. Після обробки посівний матеріал ретельно промивається водою і залишається загорнутим у вологу тканину на 48-72 години. Готові насіння використовуються відразу ж на сівбу. Садять не глибоко, на 3-4 см вглиб.
При органічному обробітку культур дуже часто застосовується мульча, вона стримує ріст бур'янів і утримує вологу. Починати мульчувати землю можна тільки після сходів буряків. В цей період не можна допускати утворення твердої грунтової кірки, що може призвести до погіршення якості коренеплодів, зокрема, до наявності гірчинки.
2-3 справжніх листків на сходах вказують на те, що настав час для проріджування рослин на відстань до 3 див. Після того, як виросте 5-й листочок, потрібно знову прорідити посадку, залишаючи між культурами за 6 див. Остаточне проріджування рослин з відстанню близько 8 см здійснюють в середині серпня. До речі, висмикнуту молоду буряк можна використовувати як пучкову продукцію.
Вирощувати органічну буряк – дорого?
Міфів навколо екологічного вирощування культур чимало, багато з них пов'язують з низькою врожайністю, трудомісткістю, низькими смаковими та іншими якостями продукції, а також дорожнечею всього процесу.
Всі всяких сумнівів, витримати всі до єдиного правила городникові, щоб отримати еко урожай, складно, не володіючи глибокими знаннями в агрономії. Доведеться зіткнутися з деякими проблемами, не без цього. Але чи означає це, що потрібно повністю відмовитися від ідеї вирощування екологічно чистих продуктів, маючи свою ділянку землі і бажання, спрямоване на результат?
Безумовно, органічне землеробство в Ваших силах! Про те, як вирощувати буряк, є маса інформації, залишається лише гнучко змінювати інструкції в залежності від сформованих умов, максимально дотримуючись порад професіоналів і при бажанні поповнювати запас знань.
Витратну частину можна трохи скоротити, застосувавши, наприклад, самостійне приготування органіки для городу (компосту, яким замінюється гній).
Ніякої хімії – це економія, але при гострій необхідності варто вдатися до використання біопрепаратів, які мають невисоку ціну і можуть бути включені в догляд за культурами.