Продавець Агролідер — інтернет магазин насіння та засобів захисту рослин розвиває свій бізнес на Prom.ua 14 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
479 відгуків
+380 (66) 378-35-92
Агролідер - насіння овочевих культур та квітів
Кошик

Диня: як виростити і приготувати баштанні делікатеси

Диня: як виростити і приготувати баштанні делікатеси

Диня: як виростити і приготувати баштанні делікатеси

 

Давня овочева культура диня родом з південно-заходу Азії та Африки давно прижилася на полях і городах нашої країни, де клімат дозволяє вирощувати різні сорти. Саме від сорту залежить смак плодів, їх соковитість і солодкість. І нехай в Україні не вирощується найдорожча в світі японська диня Yubari King (її високо цінують в ресторанах усього світу), є такі сорти, які цілком заслуговують уваги істинних гурманів.

Диня – це десертний овоч, так стверджують товарознавці, і це неспроста. З плодів (тыквин) готують різні десерти, взяти хоча б варення, фруктові скибочки, сорбе або сушені дині. До речі, смакові якості останнього нехитрого страви дуже високі, тому воно вважається вишуканим делікатесом.

Опис: дыня.јрд

 

Згадка про цій ягоді є в Біблії. За переказами, вона є райським плодом. Баштанної культури приписували символічні значення, наприклад, її вважали символом життя, родючості, багатства. Непередаваний аромат і солодкий смак, а також поживність – це все складові великого успіху дині в світі.

 

Для початку виростимо диню

 

Перед тим, як виростити диню, потрібно підібрати для неї тепла ділянка, де багато сонячного світла, і з осені починати готувати його шляхом перекопування і внесення добрив у вигляді перегною. На городах з переважанням глинистих ґрунтів в землю слід додати річкового піску, щоб зробити грунт більш придатною для вирощування баштанних культур. Осінні роботи закінчені, і тепер вирощування дині почнемо навесні. Ідеально після зими знову перекопати землю і удобрити її мінеральними добривами (фосфат, калій).

Існує два способи вирощування солодких ароматних динь. Розсадний спосіб, при якому розсада вирощується в контейнерах або в парниках, і безрассадный, коли садити диню починають у відкритий грунт відразу насінням. Також вирощуванням баштанних культур можна займатися в умовах закритого грунту.

Опис: P1000552.jpg

 

Чим обіцяє самостійне вирощування динь на городі?

 

Якщо вирощувати плодову культуру в теплиці – це вибір далеко не кожного городника, то складно знайти в Україні дачника, який би відмовив собі в можливості самостійно створити баштан, так як вирощувати дині, по суті, нескладно.

Насіння, як правило, або купуються в магазинах або на ринках, або обмінюються у сусідів по дачі. І якщо перший спосіб (купівля сортового насіння) є деякою мірою гарантією врожаю і вирощування потрібного сорту (не завжди можна придбати заявлений сорт, тобто існує ризик придбати підробку), то обмін насінням – це ще більший ризик. Уявіть собі, що ваш сусід, сам того не знаючи, віддав вам насіння, зібрані не з сортовий, а з гібридною дині. У кращому випадку Ви виростите невеликі з менш вираженим смаком дині, які не будуть мати бажаними якостями; в гіршому – взагалі можете залишитися без врожаю.

Якщо Ви сумніваєтеся в якості посівного матеріалу, скористайтеся одним з перевірених магазинів, який співпрацює з надійним виробником і гарантує відповідність сортів та високу якість насіння. І тоді Вашим пріоритетним завданням буде отримання врожаю, при цьому актуальним є питання, як виростити дині високих смакових якостей.

Опис: frykti_31.jpg

 

Розсада: порядок дій

 

Як провести обробку насіння, загартовування і як їх посадити в контейнер, напевно Ви вже знаєте. Втім, процес клопіткий і вимагає мінімум часу і витрат коштів і Ваших сил. І якщо Ви не хочете обтяжувати себе додатковими турботами, то можете відразу купити оброблене насіння.

Умовою одержання здорових сходів є оптимальна денна та нічна температура, відповідно +20о С і +15про С. В подальшому догляд за сходами баштанної культури полягає в рясному поливі, прищипування над четвертим листом і пересадки у відкритий грунт. Ви можете висадити розсаду з урахуванням не менш 25-денного віку.

Опис: get_img.jpg

 

При посадці на город відстань між лунками витримайте близько 70 см з усіх сторін, так як дині широко розростаються, і їм потрібен простір. Як будь-які гарбуз, диня може постраждати при пересадці, якщо її коріння пошкодити незграбними рухами (невмілим вийманням з стаканчиків або очищення коренів від грудки грунту), тому всі маніпуляції проводяться дуже акуратно. Хороший полив лунки буде кращим стартом для подальшого росту рослин на новому місці.

Розпушування – це необхідний захід для майбутнього врожаю, втім, як прополка і поливи, а також підгортання. Про те, що рослині не вистачає вологи, можна судити про стан землі у його стебла, біля самої основи може утворюватися кірка. Слідом за поливом проводиться розпушування міжрядь посадок динь, внаслідок чого видаляються зайві бур'яни і ґрунт набуває пухку структуру.

Опис: P_20150625_1732551.jpg

Незалежно від періоду цвітіння можна вносити міндобрива (калій, калій-фосфор). Важливо при вирощуванні сортів застосовувати прищипування пагонів, але в той же час гібридні рослини прищипувати не потрібно. Прищипування регулює густоту куща і виконується на всіх плітях дині від 6-го листка.

 

Стигла чи диня?

 

На відміну від ретельності старту процесу вирощування, зокрема того, як садити диню, збір плодів природно простіше. Стиглість дині визначити легко. Якщо вона набула пружну шкірку, яскравий відтінок (властивий выращиваемому сорту), сильний аромат, а хвостик у плода висох і сама диня видає глухий звук при постукуванні, то таку тиквіна можна назвати зрілою і зірвати її.

 

Опис: 110044.jpeg

 

Тільки посадка дині на ділянці дає можливість отримувати екологічно чисті плоди, адже Ви самі регулюєте кількість підживлень, а також вибираєте, застосовувати чи не застосовувати хімічні препарати.

 

Готовим сладости

 

Блюда из сладких дынь всегда вызывают интерес, особенно те, которые сохраняют вкус и все полезные свойства свежих плодов. Таким продуктом является сушеная или вяленая дыня, полная витаминов, аминокислот и микроэлементов.

Вымытую спелую дыню очищают от семян и толстой кожуры и нарезают на кусочки толщиной не более 2 см. Сушение начинают на противне, не плотно расположив на нем дольки при температуре 220 градусов (15 минут).

Описание: sush-dinya-3.jpg

Сушіння триває при 85 градусному режимі з відчиненими дверцятами духовки, час від часу перевертаючи дині протягом 6 годин. Сушений продукт доводять до готовності в провітрюваному приміщенні.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner