Улюблена пряність кріп: секрети самостійного вирощування
Улюблена пряність кріп: секрети самостійного вирощування
Ще древні греки і римляни знали і шанували кріп як ароматичну добавку до страв, лікувальне зілля, сировина для пахощів і просто красиве рослина. Серед запашних трав, вирощуваних у всі часи на території України, обов'язково значився кріп. Разом з петрушкою, фенхелем, чабром, коріандром і всілякими овочами пряна культура успішно вирощується в наші дні.
Якість врожаю цієї ароматної і по суті незамінною приправи багато в чому залежить від умов вирощування. Чи то город, теплиця або балкон, де також можна отримати траву, є свої агротехнічні нюанси. Втім, нічого складного немає навіть для початківців овочівників.
Як відомо, кріп вимагає добре удобреному землі і дуже чуйний до органіки. Бо там, де є родючість ґрунтів, – і місце кропу. Напевно, кожен неодноразово помічав, що це рослина проростає навіть без весняної сівби саме на тих городах, де добре удобрений грунт (звичайно, якщо там в минулому році збирали його урожай). Також нерідко, посіявши насіння, городники стикаються з незначними сходами або недружно ростом рослин. Здавалося б – загадка! Але це зовсім не так.
Лиха біда початок
Перш ніж взятися за вирощування кропу, необхідно зрозуміти просту істину: само собою рослина не виросте, і за ним потрібен хороший догляд. Звучить не зовсім обнадійливо, особливо для тих дачників, які не можуть приділяти багато уваги своїх грядках. Але позитивний агротехнічний мить все ж таки присутня. Є певна свобода дій, що дозволяє займатися обробітком зелені всім, у кого з'являється бажання отримувати власні врожаї. І якщо врахувати, що вирощуючи самостійно, Ви не тільки не витрачаєтеся на покупках, але і контролюєте екологічність, то вагомих аргументів на користь домашнього кропу у Вас предостатньо.
Не беручи до уваги купівлю насіння (кожен знає, що це – половина успіху), зупинимося на їх підготовки до посадки.
Як вирощувати кріп, в теплиці, на городі, – це неважливо при обробці насіння. Всі без винятку насіння цієї зонтичної культури містять ефірні олії, які роблять їх оболонку більш щільною. По суті, щоб насінина проклюнулося, потрібно провести дуже просту і нетрудоемкую процедуру – замочування. Воно проводиться різними способами, і всі вони переказані багато разів на сайтах овочівників.
Ми пропонуємо один з найпростіших методів без додавання будь-яких хімічних компонентів, що цілком задовольняє вимогам екологічного вирощування культур. Протягом двох діб насіння, обгорнуті мокрою тканиною, витримуються для набухання, після чого просушуються до розсипчастого стану і буквально відразу ж висівають у грунт. Близько двох тижнів знадобиться, щоб з'явилися сходи.
Зазначимо, що це ароматне городня рослина з розгалуженими листочками вирощується в основному безрозсадним способом. А так як розсади немає, завдання городника спрощується. Треба сказати, що виняток становлять кущові форми кропу, які можна вирощувати розсадою.
Сортовий кріп
Для того щоб посадка кропу дала очікувані результати, городники рекомендують приділяти увагу підбору сортів для відкритого грунту купувати ранні насіння. У відкритому грунті ранній кріп висівається навесні і на початку літа. Він дає стебла раніше інших сортів.
Середньостиглі сорти не мають такої швидкості утворення стебел, які з'являються із запізненням на 5-10 днів. Однак середньостиглий кріп характеризується густою листям, завдяки чому є більш врожайним. До речі, деякі такі сорти можуть продовжувати давати зелень незалежно від утворення насіння.
Також рекомендується вирощувати пізньостиглий кріп, особливо в домашніх умовах. Він добре росте на підвіконні і відрізняється великою врожайністю. Зрізати зелень можна кілька разів, а парасольки з насінням з'являються лише наприкінці літа.
Займаючись вибором сортів, потрібно звертати увагу на особливості кожного з них, приміром, на форму рослини, його висоту і величину розетки, будова листя і їх колір, період вегетації.
Крім харчової цінності, пряна культура може застосовуватися в декоративному мистецтві. Словом, який вирощувати кріп, залежить від уподобань господаря і його цілей.
Кріп на продаж
Зелень – це та продукція, попит на яку є в будь-який час року, особливо взимку. Як садити кріп взимку, щоб отримати дохід – перше питання, що цікавить багатьох бажаючих зайнятися продажем зелені. Реалізація кропу – цілком реально здійсненне завдання, яка майже не потребує стартового капіталу.
Ви витратити на теплицю і її облаштування, а розміри парника виберете відповідно до обсягів очікуваної продукції. Також потрібен грунт, який можна як купити, так і приготувати самостійно. Насіння кропу, як правило, купуються лише на старті справи, а далі використовуються ті, які виростуть з парасольок.
Догляд за тепличним кропом дещо відрізняється, оскільки вимагає додаткового освітлення восени і взимку, коли короткий світловий день. На опаленні допоможе заощадити теплиця-термос.
У теплицях виростає більш красива зелень, а саме такі прянощі використовують на продаж. Їх охоче купують, завдяки аппетитному увазі.
Особливості догляду
У вирощуванні врожаю прянощів важливо все, і коли садити кріп, і як часто здійснювати прополку, і, безумовно, в які терміни зрізати зелень.
В першу чергу культурі потрібен хороший і своєчасний полив, від якого залежить, чи виросте вона взагалі.
У період, коли на молодих рослинах утворилося 3-4 листочка, необхідно зробити проріджування, щоб надалі не було загущення посадок, що загрожує зупинкою росту.
Прополка потрібна для видалення бур'янів, а разом з тим і для розпушування грунту.
Кущовий кріп краще росте, якщо його нижні пагони час від часу видаляти.
Зазвичай через 30-40 днів можна приступати до збору зелені, а визначається готовність культури до зрізу за утворення зав'язі в центрі розетки.
Якщо зрізати рослину на висоті близько 2 см від землі, залишивши корінь, то, поливаючи його, можна розраховувати на нові листя кропу.