Коли садити розсаду баклажанів
Коли садити розсаду баклажанів
Добігає кінця останній зимовий місяць, в цей час за традицією відзначається жвавий попит на насіння овочів, тому що саме час займатися розсадою. Дійсно, для городника літній сезон не так далекий, і до нього підготуватися, на що піде чимало часу. У лютому вже можна садити насіння таких овочевих культур, як томати, солодкий перець, баклажани, зелень і деякі інші.
Для бувалого городника процес закупівлі насіння, підготовки до посадки, і власне вирощування розсади не є обтяжливим, оскільки йому відомо, що приємні турботи обов'язково принесуть свої плоди. І чим ретельніше догляд, тим рясніше, крупніше і красивіше плоди.
Баклажан відрізняється особливою примхливістю і вимагає великої уваги. Він відмінно росте на добре удобреному мінералами і органікою землі, не терпить сусідство зі своїми одноплемінниками (картоплею, помідорами, перцем) і дуже вимогливий до тепла. Капризи «синього» необхідно враховувати, в іншому випадку всі зусилля зійдуть нанівець. Багато сонця, вологи і відсутність протягів – ідеально при культивуванні баклажанів. Приємна новина для новачків, що вирощування розсади не такий вже клопіткий процес, швидше – тривалий.
Підбір насіння баклажана
Як вирощувати баклажани без насіння? Відповідь очевидна – насіння потрібні. Від правильності вибору посівного матеріалу залежить урожай. У народі кажуть, баклажан на стеблі дині не зросте, тому поставитися до купівлі потрібно з усією строгістю.
Спочатку треба зрозуміти, який сорт Вам підійде. З ранньостиглих, середньостиглих і пізньостиглих сортів або гібридів вибираємо за своїм бажанням і за кліматичними особливостями місцевості. Ранні визрівають за 90-115 днів, середньостиглих знадобиться трохи більше – 110-120 днів, пізньостиглі баклажани ростуть довше, і зібрати з них плоди вдасться лише на 140-150 день від сходів.
На смакові якості «синього» впливають характеристики сорту. Буває, що плоди мають менш виражений аромат і відповідно смак. За пряний присмак відповідає входить до складу овоча соланін. Якщо хочеться більше ніжних овочів, то варто віддати перевагу сортам з блідою забарвленням шкірки, де цієї речовини (глікозиду) менше. Але потрібно також пам'ятати, що насиченість смаку залежить від стиглості плодів.
Баклажани відрізняються за кольором і масі, при цьому плоди у формі циліндра і овальні мають найкращі якості зберігання.
На жаль, зараз трапляються недобросовісні виробники насіння. Продати залежаний товар хочуть все і йдуть на хитрість, змішуючи старі і свіжі насіння. Овочівникам це ускладнює завдання, доводиться перевіряти схожість дідівськими методами, щоб зрозуміти, скільки відсотків насіння зійде.
Рекомендується відібрати 10 насіння і, обернувши їх тканиною і опустивши в тепленьку водичку на добу, вийняти і витримати в теплі приблизно 3 дні. Тканина підтримують у вологому стані, не даючи висихати. Після закінчення терміну необхідно відкрити насіння і з'ясувати, як вони проклюнулися. 5 з 10 – це хороший результат, тоді в цілому посадковий матеріал вважається придатним для вирощування.
Коли садити баклажани: терміни та умови
Розсада цієї культури, яка вирощується близько двох місяців, залежно від сорту 45-80 днів – це оптимальний вік баклажана для пересадки на місце зростання. Час, який знадобиться на пророщування насіння в контейнерах з грунтом – 7 днів. Садити молоді баклажани з ящиків допустимо по досягненні температури землі на грядках або в теплиці близько 20 градусів. У теплицю садити можна раніше, у відкритий грунт – відповідно пізніше.
Вік розсади підсумовується з періодом проростання насіння, виходить 52-87 днів, саме стільки часу потрібно почекати від сівби до пересадки. Тому важливо запланувати дату пересаджування рослин з урахуванням клімату, щоб правильно посадити насіння баклажана.
Як правило, городники спираються не тільки на математичні підрахунки, але ще й місячні дні, при цьому можна визначити точно, в який день і в який час доби садити найкраще.
Якщо взяти різні календарі городника, то можна знайти розбіжність, що призводить овочівників в оману і викликає сумніву, як садити баклажани насправді. Єдино правильним у цьому випадку буде місячний календар – Зростаюча Місяць у цей період садять насіння, щоб виростити розсаду.
Коли приходить час садити розсаду баклажанів, насіння піддаються процесу знезараження. З метою «очистити» посадковий матеріал від ймовірних недуг у рослин у подальшому найчастіше використовується звичайна марганцівка. Достатньо 20 хвилин для впливу розчину перманганату калію. Його потрібно змити і далі приступити до обробки насіння баклажана розчиненої у воді деревною смолою, іншими мікроелементами. Не обходиться і без загартовування насіння.
Тепличні баклажани – чого чекати?
У теплиці посадка баклажанів має свої особливості. Серед існуючих неприємностей, які можуть очікувати городника – поразка павутинним кліщем. Попереджають це проведенням зрошення рослин теплою водою (холодну не використовують через непереносимість холоду баклажанами). При цьому переливати грядки не варто, небезпека переливу зводиться до появи на рослинах попелиці і грибка.
Взагалі культура може знайти для себе масу причин, щоб «застрайкувати» і, наприклад, скинути зав'язі (відбувається це якщо рослині дуже жарко). Раніше ми вже згадували, що знадобиться підгодовувати кущі «синеньких», але і в цьому криється підступ – не можна перегодовувати органікою. Отримуючи надмірна кількість органічних речовин, культура знижує віддачу плодів і замінює її нарощуванням листової маси.
Все це зовсім не означає, що виростити «синенькі» під силу лише великим професіоналам аграрного справи. Вирощування баклажанів в будь-яких умовах, в тому числі і у відкритому грунті, вимагає відповідного настрою, розуміння того, що потрібно культурі і що варто виключити.
При культивуванні сортів Ви можете зібрати і залишити насіння з власного городу, відібравши кілька кращих плодів і вийнявши з них насіння. Їх термін зберігання становить 3-4 роки.