Як правильно проростити насіння томатів
Як правильно проростити насіння томатів
Для більшості городників весняний посівний сезон починається на початку березня, задовго до настання вешнего тепла. У цей час ретельно сортуються насіння томатів, а перцю ще раніше, і починається передпосівна підготовка насіннєвого матеріалу до висадки в парники або теплиці для вирощування розсади.
Відомо, що успіх високої врожайності культури полягає в насінні. При їх купівлі концентруйте свою увагу на терміни зберігання, а також дату розфасовки, найбільш придатними є дворічні, від них можна чекати хорошого врожаю. Вирощування помідорів вимагає конкретики, який сорт Ви хочете культивувати, де будуть виростати томати – у теплицях або у відкритому грунті, і для яких цілей вони призначені.
Існують ранні, середньоранні та пізні сорти томатів, в залежності від їх використання та формується запас насіння. Відомо, що ранні сорти достигають швидше всього і придатні для салатів у свіжому вигляді. Для тривалого зберігання висівають насіннєвий матеріал томатів пізньостиглих сортів, але найбільш поширені середньоранні сорти, придатні для консервування, приготування кетчупів, паст і соків.
Кожен рік з настанням березня досвідчені та початківці городники шукають нову інформацію, як проростити насіння томатів правильно, адже кожен з них бажає виростити такий урожай, щоб можна було здивувати їм сусідів і близьких, а також заготовити овочі на всю зиму.
Замочування – початок всіх початків
Перед посадкою насіння помідорів їх сортують. Для цього спочатку візуально відбирають (калібрують) найбільші насіння однакового розміру, а потім поміщають в сольовий розчин на 20-30 хвилин. Ті насіння, які спливуть, відбраковують і приступають до проращиванию посівного матеріалу.
Існує безліч способів прискорити старт проростання, але найпоширеніший – контрастна температура, застосовувана на насіннєвий матеріал.
Береться бавовняна або лляна тканина в два шари, між ними містяться насіння, які замочуються на добу при температурі +20 проС. Далі пророщування насіння помідорів вимагає загартування, тому їх на 8 годин поміщають в холодильник (під морозилку). Температура гартування низька, вона складає всього 0-2 проС. Ця процедура досить тривала (близько 2 доби), при цьому слабкі насіння загинуть, а ті, що вижили дадуть чудові сходи, надалі чудово витримують всі мінливості погоди і дивують високим урожаєм.
Якщо поміщений у два шари мокрої тканини посадковий матеріал витримувати до прокльовування зародків, то потім його можна обережно висадити у вологий грунт, приготовлену заздалегідь. Врахуйте, що насіння пробиваються не всі одразу, тому і висадка пророщених насіння буде поетапна, по мірі появи паростків.
Ще один народний спосіб, як пророщувати насіння томатів: їх замочують в розчині соку алое або каланхое. Це природні стимулятори, але можна використовувати і сучасні засоби хімічного походження (гумат натрію, циркон) – все на розсуд господаря.
Не забувайте, що перед замочуванням обов'язково проводиться знезараження посівного матеріалу шляхом занурення в слабкий розчин марганцівки. Після проведених процедур насіння помідорів висівають у відкритий грунт або в теплиці.
Інші способи пророщування насіння
Крім обов'язкового знезараження в марганцівці, ще насіння поміщають в розчин соди, що дозволяє позбавитися від вірусної інфекції, до якої схильні всі сорти томатів, особливо якщо їх культивувати в захищеному грунті.
Перевірений спосіб, як пророщувати томати – занурити насіння в гарячу воду (+60 оС) на півгодини, а потім провести етап загартовування в холодильнику.
Посівний матеріал замочують у горілці, що теж дуже ефективно, і схожість підвищується в кілька разів. Але найбільш дієвим є закопування насіння (в мішечку) в сиру землю за два тижні перед посадкою.
Звичайно ж, у кожного дачника свій метод пророщування посівного матеріалу, який прийнятний в тій чи іншій місцевості та погодних умовах. Однак практично всі городники перед тим, як вирощувати помідори, виробляють пророщування, тим самим прискорюючи схожість насіння і загартовуючи їх перед посадкою в парники або теплиці. Виняток становлять тільки насіння гібридів.
Для висадки пророщеного посівного матеріалу готують грунт, її можна купити в господарському магазині, але можна приготувати самим. Для цього береться чорнозем (3 частини), річковий пісок (1 частина) і торф (300 г), можна додати мікроелементи. Все перемішується, і грунт готова до посіву насіння томатів. Посадка помідорів здійснюється на глибину 1,5 см, потім земля акуратно поливається і прикривається плівкою. До появи паростків уважно стежать, щоб грунт не пересихала, а при їх появі поліетилен відразу знімають. Лотки з посівами переносять у місце з яскравим освітленням.
Вирощування розсади
На розсаду посівний матеріал висівають в межах 5-15 березня. Дуже важлива глибина посіву, адже при сильному заглибленні насіння сходи виходять слабкими, а дрібна посадка дає можливість швидкого пересихання насіння. Після появи паростків температура в приміщенні повинна відповідати вдень +14-16 проЗ, а вночі +12-14 проЗ, це необхідно для кращого розвитку кореневої системи розсади. Через тиждень, коли рослини зміцніють, температуру в приміщенні можна підняти (поступово) до +22 оС, а вночі до +16 проС. У фазі другого листочка, розсаду пікірують.
До моменту, як садити помідори на грядку, рослини повинні бути не вытянувшимися, міцними, мати 7-8 листочків. Коренева система повинна бути прекрасно розвиненою, адже погана розсада, будучи висаджена навіть в самий родючий грунт, не дасть високого врожаю.
При виборі місця посадки необхідно пам'ятати, що після картоплі, перцю і повторно після розсаду помідорів не висаджують, так як існує загроза зараження фітофторозом. Вибір місця посадки, сорти томатів та способу пророщування насіння належить тільки городникові, і необхідно правильно вибрати час, коли садити помідори, щоб вирощений і зібраний урожай приніс радість, а не розчарування, і вкладена праця не була марною.